Individual Beauty Szalon | Szolnok, Kápolna út 12. I. emelet

+36 30 529 3058

Miért száraz a bőröm?

A bőrszárazság meglepő okai és lehetséges megoldásai

Bármilyen terméket is használj a száraz bőröd kezelésére, úgy érzed, mintha még szárazabb lenne?

Érzi a bőröd a húzódást és viszketést, amikor víz éri?

Gyakori tévedés, hogy a hidratálótól várjuk a megoldást, azonban először a bőrszárazság valódi okait kell kezelnünk.

Összegyűjtöttünk több okot is, ami a probléma hátterében állhat – itt keresd a megoldást!

Bőrszárazság: Mitől száraz a bőröd?

Bőrszárazság: Mitől száraz a bőröd?

Kevés ember tudja, de a száraz bőr nem egyenlő a vízhiányos bőrrel! Vízhiány akkor szokott előfordulni, ha nem iszunk elegendő vizet, vagy olyan termékeket használunk, amelyek „kiszívják” a vizet a bőrünkből, így akár a zsíros bőr is lehet vízhiányos.

A bőrszárazságot azonban a bőrfelszíni emulzióban lévő lipidek hiánya okozza, nagyrészt az öröklött génektől, az életmódtól és az életkortól függően.

Egyszerűsítve ez azt jelenti, hogy hiányoznak a bőrödről a felszíni zsírok és olajok, amelyek normál esetben puhává teszik és ellenállóvá a környezeti behatásokkal szemben. Ha száraz a bőröd, akkor elengedhetetlen a jól megválasztott hidratáló krém mindennapi használata, de önmagában ettől még nem oldódik meg a probléma. Ezzel egyidejűleg a hátterében levő okokat is kezelned kell!

Okok, ami miatt száraz lehet a bőröd

Az arc radírozásának nem megfelelő módja

„Hogyan? Hát én nem is radírozom az arcomat!” – gondolhatod most magadban. Gyakori tévhit, hogy a száraz bőrnek nincs szüksége radírozásra, de ne dőlj be neki! Az arcbőröd normál működés mellett 28 naponta megújul. Ha azonban az elhalt bőrlemezeket nem távolítod el, akkor a hidratáló krém vagy szérum sem tud eljutni a még élő és szomjazó sejtekhez. Sajnos a bőr megújuló képessége az életkorral csökken, 40 éves kor után már muszáj segíteni a folyamatot.

Mit tegyél ellene?

A megoldás egyszerű: rendszeres arc radírozás a megfelelő termékek használatával. Az arctisztítás lehet fizikai (például kefe vagy bőrradír) vagy kémiai (például gyümölcssavak, hámlasztók)). A szintetikus tisztítószerek, a túl nagy szemcseméretű arctisztítók (mint a só vagy cukor), az erős radírozó kefék és szivacsok viszont túl erősek az érzékeny bőrnek, további szárazsághoz és irritációhoz vezet, ezért ezeket érdemes elkerülni!

Milyen terméket ajánlunk?

Milyen terméket ajánlunk?

Kozmetikusod által ajánlott arcradír, mely gyengéden radíroz, sőt a benne található savaknak köszönhetően enyhén hámlaszt is.

Szulfát tartalmú kozmetikumok

A szulfátok nagyon erős, maró hatású tisztító vegyületek. Nagyon hatékonyak, kiválóan habzanak, maradéktalanul eltávolítják az olajat és nagyon olcsón előállíthatók – ezért szinte minden termékben megtalálhatóak.

Szupererős tisztító hatásuk egy mosogatószereknél kifejezetten előnyös (még ha környezetvédelmi szempontból megkérdőjelezhető is), kozmetikumokban viszont minden képen kerülendő. Rendkívül irritáló hatású, megbontja a bőrt védő hidrolipid emulziót, ezáltal húzódó, égő, akár viszkető érzést is okozhat. A legtöbbször használt összetevő a sodium lauryl sulfate (SLS) és a sodium laureth sulfate (SLES).

Mit tegyél ellene?

Ellenőrizd (lehetőleg még vásárlás előtt) a kozmetikumok összetevőit. Sokszor az SLS és az SLES kiküszöbölése önmagában is elég ahhoz, hogy bőröd normál működése helyreálljon.

Milyen terméket ajánlunk?

Szolnokon található kozmetikánkban a kínálatunkból bármit választhatsz, minden termék professzionális és biztos lehetsz abban, hogy nem fogunk rád sózni olyan terméket, ami ártalmas lehet a bőrödnek.

A forró víz

A csecsemők testének még majd 80%-a víz, mely aztán nyugdíjas kor felé 50% alá csökken. Abban tehát egyetértünk, hogy a víz fontos és szükséges a szervezetnek! Paradox módon viszont a víz maga szárító hatású, különösen a forró víz.

Ez azért van, mert a víz eltávolítja a bőr védőréteget képező természetes olajokat, így a bőr víztartalma akadálytalanul tud megszökni. Apropó, itt jegyeznénk meg, hogy a tengerivíz só és ásványanyag tartalma lévén nem szárít – ezért is nem lesz ráncos az ujjunk a sóban fürdéstől! Önmagában a vízfogyasztás, bár nagyon jó hatással van a szervezetre és a bőrre is, de nem hidratál!

Mit tegyél ellene?

Akinek száraz a bőre az lehetőleg kerülje a forró fürdőket és a hosszú zuhanyzásokat. Ha mégis elcsábulsz, legalább azonnal pótold az elveszett védőréteget – hidratálj!

Szilikon használata

A szilikon közkedvelt kozmetikai összetevő, ami sikerét olcsóságának és azonnali „selymesítő” hatásának köszönheti. Mivel feltölti az apróbb ráncokat és lezárja a felszínt, így elsőre valóban „hidratáltnak”, puhának érezzük tőle bőrünket.

A szilikon azonban önmagában nem hidratál, csak megakadályozza a bőr vízveszteségét. De nem is ez a legnagyobb baj vele, hanem hogy elzárja a pórusokat és akadályozza a bőr természetes megújulási folyamatát, így hosszú távon kifejezetten szárító hatású. Hasonlatom szerint olyan, mintha gumikesztyűt húznánk az arcunkra.