Individual Beauty Szalon | Szolnok, Kápolna út 12. I. emelet

+36 30 529 3058

Az elasztin és a kollagén fontossága

Az elasztin és a kollagén kulcsfontosságú fehérjék a bőr és más szövetek szerkezetében

Mindkettő fontos szerepet játszik a bőr egészségében és fiatalos megjelenésében

Az elasztin és a kollagén kulcsfontosságú fehérjék a bőr és más szövetek szerkezetében

Az elasztin egy rugalmas rostfehérje, amelynek fő feladata, hogy az izmok és a bőr rugalmasságát fenntartsa.

Az elasztin segít megőrizni a bőr fiatalos megjelenését, és nagy hasznát vesszük a bőr öregedésekor bekövetkező ráncok és laza bőr megelőzésében. Az elasztin termelése a testben a sejtek által történik, de életkorunk előrehaladtával ez a termelés lelassulhat.

A kollagén azért felel, hogy bőrünk a megfelelő helyen maradjon. A kollagén megtalálható a csontokban, izmokban, a porcban, ínban, fogban, a szemben és természetesen bőrben. A kollagén maga rugalmatlan, azonban a kollagénrostok kapcsolódása biztosítja az elmozdulást, vagyis a szövetek elaszticitását.

Az elasztin és a kollagén együttműködése teszi lehetővé, hogy a bőr feszes és rugalmas maradjon. A hialuronsavval együtt biztosítják az arcbőr tökéletes hidratálását és segítenek visszaadni a bőr feszességét és rugalmasságát

Mi az a kollagén?

A kollagén a szervezetünkben legnagyobb mennyiségben előforduló fehérje. A kötőszövetek fő alkotóeleme, megtalálható az izmokban, a csontokban, a bőrben, a vérerekben, az emésztőrendszerben és az inakban is.

A kollagén erőt és rugalmasságot biztosít a bőrünknek, valamint segíti az öreg és elhalt bőrsejtek cserélődését. A kollagén egy afféle ragasztó anyagként szinte az összes szövetünkben előfordul, a mozgásszervrendszertől kezdve a szíven át az agyunkig.

Miért van szükségünk a kollagénre?

A kollagén számos pozitív hatással bír a szervezetünkre. Ahogy az idő előrehaladtával, a kollagéntermelés csökken. Ennek nyomait legfőképp saját magunkon vesszük észre, a bőrön megjelenő ráncok formájában. De ugyanúgy utalhat kollagénhiányra a töredezett, szálkás haj, illetve a sárga, repedezett körmök.

A kollagén fogyasztásának számos előnye van, többek között:

-Fiatalítja, rugalmassá teszi a bőrt
-Erősíti a csontokat és az ízületeket
-Fokozza a teljesítményt és az izomépítést
-Lerövidíti a gyógyulás folyamatát
-Támogatja az emésztést


Ezért nagyon fontos, hogy a szervezetünk számára a megfelelő minőségű és mennyiségű kollagént biztosítsuk. A kollagén pótlása segít a szervezet természetes regeneráló képességének fokozásában, a szövetek helyreállítási folyamataiban.

Az elasztin fontossága

Az elasztin egy rugalmas fehérje, amely megtalálható a szervezetünk számos szövetében, beleértve a bőrt, az erek falát és a tüdőt.

Az elasztin kulcsszerepet játszik a szövetek rugalmasságának és rugalmasságának fenntartásában, lehetővé téve számukra, hogy visszatérjenek eredeti formájukba nyújtás vagy összenyomás után.

Az elasztin szerepe a bőrben

Az elasztin a bőrben található, ahol segít a bőrnek visszatérni eredeti formájába, amikor kinyújtják. Ez a tulajdonság kulcsfontosságú a bőr rugalmasságának és fiatalos megjelenésének fenntartásában. Az életkor előrehaladtával azonban a bőr elasztintermelése csökken, ami a bőr megereszkedéséhez és ráncok kialakulásához vezethet.

Az elasztin szerepe az érrendszerben

Az érrendszerben az elasztin lehetővé teszi az ereknek, hogy kibővüljenek és összehúzódjanak a vér áramlásának szabályozása érdekében. Az elasztin hiánya az erekben merevséghez és magas vérnyomáshoz vezethet.

Az elasztin szerepe a tüdőben

A tüdőben az elasztin lehetővé teszi a tüdőnek, hogy kibővüljenek és összehúzódjanak a légzés során. Az elasztin hiánya a tüdőben légzési problémákat okozhat, mint például a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD).

Összefoglalva, az elasztin létfontosságú fehérje a szervezetünkben, amely hozzájárul a szövetek rugalmasságához és rugalmasságához.

Az egészséges elasztinszint fenntartása kulcsfontosságú a bőr, az érrendszer és a tüdő egészségének megőrzésében. Ezért fontos, hogy egészséges életmódot folytassunk, beleértve a kiegyensúlyozott étrendet és a rendszeres testmozgást, hogy támogassuk a szervezetünk elasztintermelését.

Az elasztin hiányának több oka is lehet

Öregedés: Az életkor előrehaladtával a szervezet természetes módon csökkenti az elasztin termelését1. Ez a folyamat már 20 éves kor körül elkezdődik, és általában 25 éves kor körül teljesen leáll1. 50 éves korunkra az életünk során termelt rostok általában leépülnek.


Nem megfelelő táplálkozás: Az elasztin termelése a testben a sejtek által történik, de életkorunk előrehaladtával ez a termelés lelassulhat. A megfelelő mennyiségű elasztin bevitele az étrendünkbe kulcsfontosságú lehet annak érdekében, hogy megőrizzük a bőr rugalmasságát és hidratáltságát. Az elasztin számos élelmiszerben megtalálható, például a tengeri halakban, a diófélékben és a tojásban.


Környezeti tényezők: Az UV-sugárzás és a szennyező anyagok is károsíthatják az elasztin rostokat a bőrben, ami csökkenti a bőr rugalmasságát és elősegíti a ráncok kialakulását.


Ezért fontos, hogy egészséges életmódot folytassunk, beleértve a kiegyensúlyozott étrendet és a rendszeres testmozgást, hogy támogassuk a szervezetünk elasztintermelését.