Individual Beauty Szalon | Szolnok, Kápolna út 12. I. emelet

+36 30 529 3058

Sokakat érinthet: Mit érdemes tudni a rosaceáról?

Egyre gyakrabban merül fel panaszként a látszólag ok nélküli bőrpirosodás, ami bizsergő érzéssel és viszketéssel is együtt járhat

A háttérben legtöbbször sajnos nem egy múló bőrprobléma, hanem a rosacea névre hallgató krónikus bőrbetegség áll, mely leginkább a 30-60 közötti korosztályban elterjedt

De mik is pontosan a rosacea leggyakoribb tünetei?

Bár ez a betegség alapvetően nem gyógyítható, de remekül kezelhető és gyógyítható és tünetei szinte nyom nélkül vissza szoríthatóak.

De mik is pontosan a rosacea leggyakoribb tünetei?

A betegség többféle erősségben és jellegben is feltűnhet, és ha kezeletlen marad, az idő előrehaladtával sokat romolhat is.

Először leggyakrabban csak halvány piros foltok jelennek meg a bőrön, majd később az állapot állandósulhat, megjelenhetnek apró vérerek, a bőr rendkívül érzékennyé is válhat, és súlyos esetben akár gennyes kiütésekkel és hólyagokkal is együtt járhat.

A tünetek szinte minden esetben az arcon jelennek meg először, később jelentkezhetnek a nyakon és akár a dekoltázst is érinthetik.

4 típusú rosaceát különböztethetünk meg, ezek a következők

Eritematoid-teleangiektatikus rosacea: a típus fő tünetei a tartós bőrpír és a látható vérerek az érintett területen

Papulopusztuláris rosacea: jellemzője az állandó pirosság és már kiütések is megjelenhetnek

Fimatózus rosacea: legfőbb ismertetőjele a megvastagodott bőr. Az orr környékén a szövetek megnagyobbodhatnak. Ez a típus főleg férfiak esetében jellemző.

Okuláris rosacea: a bőrbetegség legkevésbé ismert típusa, amely szemtüneteket is okoz. A szemkörnyéki bőr és a szemhéjak kivörösödhetnek, valamint szemvörösség és szemszárazság is tapasztalható.

Emellett fényérzékenységet, kettős látást és szaruhártya károsodást is okozhat.

Hogyan kezelhetjük hatékonyan a rosaceát?

Mivel a betegség alapvetően bőrérzékenységgel is együtt jár, így nagy megfontoltságot igényel, milyen kezeléseket alkalmazhatunk rajta biztonsággal.

A kezelés célja minden esetben a bőr állapotának javítása és a tünetek csökkentése, de ehhez türelemre és megfelelő szaktudásra van szükség.

A kialakult probléma figyelembevételével, rendszeres kezeléssel azonban a betegség nem csak féken tartható, de a tünetek szinte teljes egészében is megszűnhetnek.

Mindenkinek, aki a betegség tüneteivel küzd azt javasoljuk, keressen fel egy szakértőt, hogy az a megfelelő módszerekkel és a kellő körültekintéssel kezelhesse a kialakult problémát. De mi magunk, az otthoni rutinunk kialakítása során is ügyelhetünk arra, hogy ne súlyosbítsuk a helyzetet.

A rosaceában szenvedőknek minden esetben ajánlott kerülni a parfümözött, irritáló, alkohol tartalmú készítményeket. Továbbá érdemes a bőr felszínével mindig gyengéden bánni, ne dörzsöljük, és semmi esetre se radírozzuk mechanikus bőrradírokkal azt.

Ebben az esetben is nagy hangsúlyt kell fektetnünk a fényvédelemre, legalább 30, de inkább 50 faktoros fényvédő használata erősen ajánlott!

Valamint a smink megválasztásánál és használatánál is oda kell figyelnünk. Nem érdemes például vízálló termékeket használni és a sminklemosó megválasztásánál is érdemes annak tartalmára odafigyelni.

Férfiak esetében a borotválkozás okozta irritáció jelenti a legnagyobb veszélyt, érdemes kerülni a magas illatanyag tartalmú borotvahabokat, azonban a nyugtató balzsamok használata kifejezetten javallott!

Ha te is rosaceával küzdesz, és szívesen konzultálnál egy szakértővel arról, hogyan tudnád tüneteidet a lehető leggyorsabban legyőzni, gyere el hozzánk egy részletes bőrdiagnosztikára és bőrápolási tanácsadásra!

Segítségünkkel megismerheted azokat a termékeket, amiket akár a mindennapokban is biztonságosan használhatsz, valamint javaslatokat is teszünk olyan kezelésekre, melyek segítenek a tüneteket csökkenteni, bőrödet újra frissé, üdévé és egészségessé tenni!

Ne harcolj egyedül az ismeretlennel!

Gyere el hozzánk